Bu Blogda Ara

8 Ekim 2018 Pazartesi

VARİKOSEL


VARİKOSEL NEDİR?

Varikosel testislerden kirli kanı toplayan damarlardaki anormal genişlemelerdir. Çok adı bilinmese de erkeklerdeki kısırlığın en sık  bilinen nedeni olmasıyla önemlidir. Toplumda erkeklerin %15’ inde görülürken çocuğu olmayan erkek grubunda %40’ a kadar çıkabilmektedir. En sık sol tarafta görülmektedir. Tek başına solda görülme oranı %90 iken, tek başına sağda görülme oranı %2 ‘dir. Bozulan damarların testislerdeki ısıyı arttırarak spermlerin oluşmasını engellemesine bağlı olarak kısırlığa neden olmaktadır.

NASIL TANI KONULUR?

 Varikosel tanısı fizik muayene ile konulur ve tanı için ek bir görüntüleme yöntemine gerek yoktur. Fizik muayeneyi güçleştiren durumlarda görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir. Fizik muayeneye göre varikosel 3 dereceye ayrılır:
Derece(Grade) I Varikosel: Gözle görülemeyen, elle hissedilemeyen, ancak hasta ıkındırıldığında elle hissedilebilen varikosel
Derece(Grade) II Varikosel: Gözle görülemeyen, elle hissedilebilen varikosel
Derece(Grade) III Varikosel: Gözle kolaylıkla görülebilir varikosel
Ultrasonografi: Varikosel tanısı için doppler ultrasonografi de yapılabilir. Varikosel tanısı ven çapının 3 mm’ den fazla olması veya ıkınmayla 3 saniyeden fazla reflü görülmesi  ile konulur.
   
HANGİ HASTALAR TEDAVİ EDİLMELİDİR?
1.Kadın partnerin normal olması
2.Varikoselin fizik muayene ile veya şüpheli ise ultrasonografi ile gösterilebilir olması
3. Hastanın sperm testinde bozukluk olması
Ağrı için varikoselektomi öneren yayınlar olsa da, varikoselektomi sonrasında ağrının geçmediğini gösteren yayınlar da mevcuttur. Ağrı için öncelikle sıkı çamaşır, ağrı kesici ilaçlar ve düzenli cinsel ilişki önerilmektedir. Bu önlemlere rağmen ağrısı geçmeyen ve günlük hayatını etkilemeye başlayan hastalarda varikoselektomi önerilebilir.

   TEDAVİ YÖNTEMİ
Varikosel hastalığının en iyi tedavi yöntemi mikroskobik subinguinal  varikoselektomidir( mikrocerrahi ile yapılan varikosel ameliyatı). Bu yöntemle atardamar daha kolay bulunup korunur. Bozulmuş toplar damarlar bulunup bağlanırken, beyaz kan damarı denilen lenfatikler de korunur.


KOMPLİKASYONLAR:

1.    NÜKS: Mikroskobik olmayan yöntemde %7-18, mikroskobik yöntemde %2 görülür
2.    HİDROSEL: Operasyon esnasında lenf damarlarının bağlanmasına bağlı görülebilmektedir.
3.    TESTİS ATROFİSİ(KÜÇÜLMESİ): %1 oranında görülür.
4.    SİNİR VE SPERM KANALININ HASARLANMASI: Çok düşük oranlarda görülür.

SONUÇLAR
Varikoselektomi erkeklerin sperm değerlerinde %60-80 düzelme sağlarken, gebelik oranları %20 ile %60 arasında değişmektedir.