Bu Blogda Ara

13 Nisan 2015 Pazartesi

TESTİS KANSERİ

Meme kanserini erken teşhis ve tedavi etmek amacıyla nasıl kadınlara kendi kendine muayeneyi öğretmişsek, testis kanseri  tanısı ve erken tedavisi için genç  erkeklere kendi kendine testis muayenesini öğretmeliyiz. Çok sık görülen bir hastalık olmasa da hastalığın gidişatı açısından çok hızlı tanı konulmalı ve ilk tanı ve tedavi işlemi olan radikal orşiektominin hızlıca yapılması gerekmektedir.
Bu tümörün önemi hayatın 3. V3 4. Dekatları gibi genç  yaşlarda görülmesi ve doğru tedavilerle kür sağlanabilmesidir. Hastalar ağrılı veya ağrısız testis kitlesi ile başvurur. İnmemiş tesis, infertilite gibi şikayetleri olanlarda daha sık görülür.
TANI NASIL KONULUR?
Testiste ele gelen sertliği olan hastanın fizik muayenesi yapılır. Testiste ele gelen sertlik aksi ispatlanana kadar testis tümörü lehine düşünülür. Orşit gibi enfeksiyöz durumlarda da serlik olabileceği bilindiği için bu durumdan şüphelenilen hastalarda enfeksiyon açısından da tetkikler yapılır. Kitle değerlendirmesi için ultrasonografi oldukça duyarlıdır. Testis tümörü olduğunda yükselebilecek  tümör belirteçleri de mevcuttur. Bunlarda yükselme görülebileceği gibi yükselme olmadan da tümör görülebilir. Bu belirteçler alfa feto protein(AFP), B-HCG ve LDH’tır.
TEDAVİ VE KESİN TANI
Hastalara yüksek inguinal orşiektomi ameliyatı uygulanır. Alınan testis uzman bir üropatolog tarafından incelenip tanı kesinleştirilir. Hastaların evrelemesi kontrastlı bilgisayarlı tomografi ile yapılır. Ek tedavi gerekliliğine patoloji sonucundaki risk faktörleri ve bilgisayarlı tomografideki bulgulara göre   karar verilir.
EK TEDAVİLER
1.Takip
2.Kemoterapi

3. Ameliyat(Retroperitoneal lenf nodu diseksiyonu)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder